Select Page

Balon de dilatare OPTILUME – tratamentul stricturilor uretrale

OPTILUME – Balonul uretral acoperit cu medicament activ este utilizat pentru a trata pacienții cu simptome urinare obstructive asociate cu strictura uretrală anterioară.

Este conceput pentru a fi utilizat la bărbați adulți pentru stricturi uretrale cu lungimea < 3 cm.

Screenshot 2023 09 10 at 10.20.21
WhatsApp Image 2023 09 24 at 17.34.42

Beneficii in tratamentul cu OPTILUME

 • Îmbunătățirea rapidă și susținută a simptomelor și a fluxului urinar
 • Tratament minim invaziv eficient
 • Reduce nevoia de retratamente sau proceduri chirurgicale invazive
 • Reduce nevoia de management al auto-cateterismului
 • Reducerea efectelor secundare și a complicațiilor postoperatorii (de exemplu, UTI) comparativ cu uretroplastia
 • Revenirea rapidă la viața de zi cu zi normală și calitatea vieții îmbunătățit

Tehnologia – OPTILUME

Optilume este un balon acoperit cu medicament indicat pentru tratarea stricturilor uretrale bulbare (îngustarea uretrei) la bărbați adulți. Este conceput pentru a fi folosit ca balon de dilatare pentru pacienții cu o strictură uretrală anterioară unică, în tandem sau difuză mai mică sau egală cu 3 cm lungime.

Tehnologia combină dilatarea cu balon, pentru a lărgi zona îngustată, cu paclitaxel eliberat local (3,5μg/mm2) în țesutul zonei stricturate a uretrei. Paclitaxelul inhibă proliferarea celulară prevenind îngroșarea și mărirea țesuturilor.

Optilume este disponibil în 6 mărimi (3 diametre diferite pentru ambele versiuni de 3 cm sau 5 cm lungime). Se introduce folosind o camera endoscopica cu sau fara fluoroscopie (ghidaj radiologic) și apoi se umflă sub presiune. Rămâne umflat pe toată lungimea stricturii până la 5- 10 minute. Presiunea de umflare a balonului poate fi măsurată cu un dispozitiv de umflare prevăzut cu manometru și poate fi vizualizată, folosind ghidajul radiologic și substanțe de contrast, sau cu vizualizare directă prin cistoscopie.

Tehnologia este utilizată de medici urologi instruiți în acest sens. Se poate face folosind anestezie generala, analgo-sedare sau anestezie locală cu spitalizare continua sau spitalizare de zi.

mod de actiune optilume 1

Utilitatea tratamentului

OPTILUME este utilizat pentru a trata simptomele urinare asociate cu stricturi uretrale bulbare recurente la bărbații cu vârsta peste 18 ani. Bărbații sunt mai susceptibili de a avea o strictură sau leziuni uretrale din cauza unei uretre mai lungi. Sunt rare la femei și copii. Strictura uretrală poate apărea în orice punct de la vezică până la vârful penisului.

Această îngustare poate duce la reducerea fluxului sau blocarea urinii și la alte complicații, cum durerea la urinare, durerea în zona pelviană sau abdominală inferioară, infecții urinare. Deși, în majoritatea cazurilor, nu poate fi găsită nicio cauză, unele cauze comune sunt:

 • traumatisme la nivelul uretrei
 • infecție, cum ar fi o boală cu transmitere sexuală
 • leziuni uretrale cauzate de instrumentele chirurgicale
 • congenitale.

Se estimează că prevalența stricturilor uretrale este de aproximativ 20 la 100.000 de bărbați în vârstă de 50 de ani, crescând la 100 la 100.000 de bărbați cu vârsta peste 65 de ani. Indiferent de tratament, stricturile uretrale tind să se reformeze, de obicei în decurs de un an, necesitând repetarea procedurilor.

Alternative de tratament pentru stricturile de uretră

Opțiunile actuale de tratament pentru strictura de uretră depind de locul și lungimea stricturii, vârsta și starea generală a persoanei care urmează tratament și includ:

 • Dilatarea (lărgirea) uretrală a stricturii folosind bujii din metal sau plastic, dilatatoare sau baloane de dilatare neacoperite cu medicamente. Acest lucru este făcut endoscopic sub anestezie locală sau generală.
 • Uretrotomie. Aceasta se face endoscopic sub anestezie generală și implică efectuarea unei incizii în zona de strictură a uretrei pentru a lărgi lumenul uretral. Aproximativ 50% dintre pacienți au o lărgire cu succes a stricturii uretrale după această procedură.
 • Uretroplastie. Aceasta este o intervenție chirurgicală deschisă efectuată sub anestezie generală și, în funcție de lungimea și localizarea stricturii, sunt disponibile diferite opțiuni:
  •  Uretroplastia anastomotică – îndepărtarea stricturii și reconectarea uretrei sănătoase
  •  Uretroplastia de substitutie, cu sau fără îndepărtarea segmentului stricturii si utilizarea unui tesut care sa inlocuiasca o portiune din uretră.  Are o rată de succes mai mare în rezolvarea stricturilor uretrale fără a fi nevoie de tratament suplimentar în comparație cu tratamentele endoscopice standard existente.

Anumiți factori trebuie luați în considerare atunci când decideți cum să gestionați o strictură:

 • lungimea, etiologia locației și numărul stricturilor
 • tipul, numărul și momentul intervențiilor anterioare
 • severitatea simptomelor și prezența complicațiilor
 • factorii ce tin de pacient, inclusiv comorbiditățile și preferințele pacientului
 • expertiza disponibilă.

Opțiunile de tratament sunt considerate ca parte a unei echipe multidisciplinare, iar persoanele cu stricturi uretrale vor fi supuse unei investigații suplimentare, URETROGRAFIE RETROGRADA sau o CISTOSCOPIE FLEXIBILA  pentru a confirma strictura înainte de a se lua o decizie privind intervenția chirurgicală.

UROFLOWMETRIE va fi, de asemenea, efectuată, deoarece aceasta demonstrează în mod obiectiv severitatea restricției la fluxul urinar.

Atât uretrotomia, cât și dilatarea uretrei ar trebui considerate ca tratamente de primă linie pentru stricturile mai scurte de 3 cm lungime, cu excepția cazului în care bărbații sunt contraindicați sau ar prefera să se supună uretroplastiei.

Autodilatarea este recomandată după uretrotomie sau dilatare atunci când strictura este lungă și complexă, când nu este posibilă o intervenție chirurgicală majoră sau ca măsură temporară până când se poate efectua uretroplastia.

Uretroplastia ar trebui luată în considerare pentru persoanele cu stricturi uretrale bulbare scurte după cel puțin o uretrotomie, cu excepția cazului în care, după consiliere cu privire la opțiunile de tratament, persoana ar prefera să se supună uretroplastiei primare și este conștientă de riscurile și beneficiile intervenției chirurgicale.

[ea_bootstrap scroll_off='true']