Select Page

Informatii despre stricturile de uretra

pic 01

 

La barbati, uretra este un tub care transporta urina din vezica urinara si sperma din canalele de ejaculare, din corp spre exterior. Din vezica, aceasta trece prin prostata, sfincterul dvs. extern (muschiul care va ajuta sa nu pierdeti urina), perineul (zona dintre scrot si anus) si penisul.

Uretra este impartita in sase regiuni (prezentate mai sus si descrise mai jos), denumite dupa structurile care o inconjoara:

Meatul extern (regiunea 1) Deschiderea uretrei vizibila la varful penisului
Fosa naviculara (regiune 2) Se extinde in interiorul glandului pana la meatul urinar extern si este inconjurata de corpul spongiosum al glandului
Uretra peniana (regiunea 3) Portiunea care trece prin penis
Uretra bulbar (regiunea 4) Portiunea care trece prin “bulbul” penisului in perineu
Uretra membranoasa (regiunea 5) Portiunea care trece prin muschiul extern al sfincterului (valvei)
Uretra prostatica (regiunea 6) Portiunea care trece prin glanda prostatica

Urologii descriu, de asemenea, uretra ca fiind impartita in doua sectiuni principale:
– o sectiune anterioara (frontala) (regiunile 1-4) si
– o sectiune posterioara (spate) (regiunile 5- 6)

pic 02

Uretra este inconjurata de un cilindru de țesut spongios denumit corpus spongiosum (imaginea stanga). Acesta impreuna cu alti doi cilindri din penis (corpii cavernosi), se umplu cu sange pentru a face penisul rigid în timpul erectiei.

pic 03

Ce este o strictura de uretra?

O strictura uretra este o ingustare cauzata de cicatrizarea mucoasei uretrei si a corpului spongios din jur. Stricturile pot varia de la mai putin de 1 cm lungime pana la cele care se extind pe intreaga lungime a uretrei. Acestea pot aparea in orice punct de-a lungul uretrei, dar sunt cel mai adesea observate in regiunea bulbara.

Care sunt cauzele stricturilor uretrale?

Cauza cea mai probabila depinde de locul stricturii.
In general, cele mai frecvente motive sunt:

Idiopatic Cauza necunoscuta
Inflamator Cauzate de infectie sau inflamatie in uretra, de ex.
• infectii cu transmitere sexuala (ITS) de ex. Gonoree
• inflamatie cronica, de ex. lichen sclerosus (LS) cunoscut si ca balanita xerotica obliterans (BXO)
Traumatic Cauzate de ranirea uretrei, de ex.
• o cadere calare pe bara transversala a unei biciclete
• alte traume pelvine prin strivire
Iatrogena Cauzate de interventia medicala, de ex.
• proceduri urologice repetate care implica trecerea instrumentelor de-a lungul uretrei
• cateterizarea uretrala
• radioterapie sau chirurgie la organele adiacente
Congenital Conditii mostenite, de ex.
• hipospadias (sau ca urmare a unei interventii chirurgicale anterioare de corectare a hipospadiaselor)

Ce simptome pot avea daca am strictura de uretra?

Stricturile scurte sau mai largi este posibil sa nu dea simptome. In stricturile uretrale mai stranse este posibil sa intalniti una sau mai multe dintre urmatoarele:
• fluxul urinar slab si senzatia de golire incompleta a vezicii;
• pulverizarea sau impartirea jetului urinar;
• necesitatea de a urina frecvent (frecventa urinara);
• infectii ale tractului urinar;
• forta redusa de ejaculare si volumul redus de ejaculare;
• durere la urinare.

Ce se intampla daca lasam o strictura netratata?

O strictura poate actiona ca o “strangulare” care impiedica golirea completa a vezicii. Acest lucru duce la retinerea unei cantitati de urina in vezica urinara ce poate duce la infectii ale vezicii urinare, prostatei sau rinichilor si poate duce la formarea de pietre. Toate aceste conditii pot provoca leziuni vezicii urinare pe termen lung si insuficienta renala.

Cum este diagnosticata o strictura?

Daca aveti un debit urinar redus sau vezica urinara nu se goleste complet la o scanare ecografica a vezicii dupa ce ati urinat se poate ridica suspiciunea unei stricturi uretrale.

O strictura poate fi diagnosticata prin:
• examinare – mai ales daca ingustarea este vizibila la varful penisului;
• imposibilitatea trecerii unei camere sau a unui cateter uretral – in timpul investigarii simptomelor urinare, in special atunci cand strictura este aproape de vezica;
• uretrografie – o radiografie efectuata folosind un mediu de contrast (colorant) introdus in uretra pentru a evalua anatomia uretrei;
• scanare cu ultrasunete (ecografie);
• scanare RMN

pic 04

O uretrografie (imaginea) este o radiografie care arata anatomia uretrei. Plasam un cateter foarte fin in varful penisului si il folosim pentru a injecta substanta de contrast vizibila la expunerea cu raze X.
Unii urologi prefera sa utilizeze ecografia in evaluarea uretrei. Folosind un gel aplicat pe penis, uretra este scanata din exterior, in timp ce urinati. Acest lucru are avantajul de a arata anatomia mai clar, in special extinderea oricarei cicatrici in jurul uretrei.

Ce tratament este disponibil pentru stricturi?

Sunt disponibile mai multe tipuri de tratament, variind de la proceduri conservatoare sau minim invazive pana la operatii complexe de reconstructie. Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele cauzate de strictura si daca este posibil de a reduce riscul recidivei stricturii.

Tipul de tratament pe care il recomandam depinde de mai multi factori:
• preferinta dvs. ca pacient;
• locul si lungimea stricturii dvs.;
• cauza stricturii tale;
• toate tratamentele anterioare pe care le-ati urmat pentru strictura dumneavoastra;
• starea dumneavoastra generala de sanatate.

Monitorizarea stricturii uretrale

Daca simptomele dvs. nu sunt suparatoare, este posibil sa va monitorizam pur si simplu si sa intervenim numai daca simptomele se agraveaza sau exista riscul de afectare a starii dumneavoastra de sanatate pe termen lung. Aceasta implica, de obicei, controale regulate la urologul dvs. pentru testele privind debitul urinar si ecografia aparatului urinar.
S-ar putea sa recomandam abandonarea tratamentului conservator daca:
• simptomele urinare se agraveaza;
• debitul dvs. scade semnificativ; sau
• cantitatea de urina care ramane in vezica dupa urinare creste.

pic 05Dilatarea uretrala

Sub anestezie locala trecem un dilatator din plastic sau metal (in imagine) in uretra pentru a largi zona ingusta. Dupa aceea, va putem invata sa treceti la fel un dilatator sau un cateter (sonda) prin uretra pana in vezica pentru a mentine zona de strictura larga, (auto-dilatare intermitenta).
Exista un risc relativ ridicat ca strictura sa recidiveze folosind aceasta metoda, astfel incat urologul dvs. va va recomanda repetarea dilatarii uretrale la anumite intervale de timp.

Uretrotomie interna (optica)

Sub anestezie generala sau in coloana, trecem o camera prin uretra pentru a taia strictura. Prin aceasta procedura se obtine largirea stricturii uretrale. Tesutul cicatricial ce determina ingustarea ramane pe loc. Veti avea nevoie de obicei de un cateter uretral (un tub pana in vezica trecut prin uretra) cel putin 24 de ore dupa procedura. In mod normal, aceasta procedura necesita doar o zi de spitalizare. Vi se va cere sa va intoarceti mai tarziu in ambulator pentru a extrage cateterul uretral. Daca aveti o uretrotomie optica pentru prima data, exista un risc 1/2 (50%) de recidiva a stricturii, astfel incat poate fi necesar repetarea acesteia. Daca strictura dumneavoastra a reaparut dupa o uretrotomie anterioara, riscul de recurenta este si mai mare.

Uretroplastia

Aceasta este o operatie complexa care implica repararea sectiunii bolnave a uretrei pentru a impiedica reaparitia stricturii. Ea necesita un timp anestezic mai lung, este o operatie deschisa (clasica) are un risc operator mai mare, efecte secundare mai mari decat uretrotomia optica interna sau dilatarea uretrei.
Procedurile complexe de uretroplastie pot fi disponibile numai intr-un numar limitat de centre. Urologul va va putea sfatui daca operatia dumneavoastra trebuie efectuata intr-una din aceste unitati specializate, cu sediul intr-un alt spital, clinica sau regiune.
Uretroplastia are o rata de succes mult mai mare in tratarea simptomelor si prevenirea revenirii stricturii decat cele mai multe alte forme de tratament.
Tipul de procedura necesar poate varia foarte mult, in functie de locatie, de lungimea si de etanseitatea stricturii, dar, in termeni generali, urmatoarele abordari sunt utilizate cel mai frecvent:

• Pentru stricturile de uretra bulbara

• Uretroplastie bulbara anastomotica – daca strictura ta este scurta se taie si se scoate zona ingustata si se reunesc impreuna capetele sanatoase
• Uretroplastie cu augmentare de mucoasa bucala – daca strictura ta este mai lunga, taiem zona ingustata si folosim o bucata de mucoasa bucala ca grefa pentru a largi strictura
• Uretroplastie anastomotica cu augmentare de grefa de mucoasa bucala – pentru stricturile lungi, stramte se taie zona bolnava, se unesc capetele sanatoase impreuna si se foloseste si o grefa de mucoasa bucala pentru a se largi uretra.

Aceste proceduri necesita o incizie (taiere) in perineu (intre anus si scrot), o sedere de spital de 1 sau 2 zile, un cateter in vezica urinara timp de 2-3 saptamani si de 4-6 saptamani de repaus.

• Pentru stricturile de uretra peniana

• Uretroplastie peniana in doua etape – aceasta implica doua operatii la cateva luni distanta intre ele si este cel mai adesea folosita pentru stricturile uretrei penisului. In prima etapa, facem o taietura pe fata de jos a penisului, deschidem uretra si indepartam toate tesuturile bolnave. Folosim o bucata de mucoasa bucala ca o grefa si o fixam in zona de strictura cu fire de sutura. Suturam pielea penisului pe marginea grefei, lasand grefa expusa. Dupa aceasta etapa, meatul uretral (deschiderea externa) va fi situat mai jos decat a fost inainte de procedura pe partea inferioara a penisului, mai aproape de scrot. Introducem un cateter in vezica, timp de doua pana la trei saptamani, pentru a preveni trecerea urinei peste grefa de mucoasa bucala si pentru a permite o alimentare cu sange a tesuturilor din penis. A doua etapa a uretroplastiei se face cateva luni mai tarziu, dupa ce grefa de mucoasa bucala are vase noi de sange. Grefa de mucoasa bucala o rulam sub forma unui tub pentru a reconstrui uretra si inchidem pielea penisului peste partea superioara a acesteia. Inca o data, de obicei, punem un cateter in vezica, timp de doua pana la trei saptamani.
• Uretroplastie peniana intr-o singura etapa – reconstructia se face printr-o singura procedura. In mod obisnuit, folosim o grefa de mucoasa bucala, dar uneori folosim o grefa de piele din pielea penisului sau preput pentru a mari uretra.

pic 06

Cateter uretral pe termen lung sau cateter suprapubic

Daca aveti mai multe probleme medicale sau dumneavoastra doriti sa evitati tratamentul invaziv, putem recomanda introducerea unui cateter pe termen lung (Foto). Acest cateter poate fi introdus in vezica urinara prin uretra (un cateter uretral) sau prin peretele abdominal deasupra osului pubian (un cateter suprapubic). Cateterele amelioreaza simptomele cauzate de strictura de uretra. Dar ele pot provoca iritatii ale vezicii urinare, infectii urinare si pietre ale vezicii urinare. Cateterele pe termen lung trebuie schimbate la fiecare opt pana la 12 saptamani. Urologul va va sfatui cu privire la intervalul dintre schimbari si tipul de cateter.