Select Page

Sange in urina (hematurie)

 

Daca observati sange in urina, cu sau fara simptome de de infectie urinara (cistita), trebuie sa va adresati imediat medicului de familie sau unui cabinet de urologie (in special hematuria asimptomatica). Daca hematurie este asociata unei infectii urinare o cura antibiotica de 3-5 zile si un aport hidric adecvat ar trebui sa duca la remisia acesteia.

Cateva date despre hematurie

 

-hematuria poate sa fie macroscopica (vizibila cu ochiul liber), microscopica (identificata prin microscopie sau teste de laborator)
– cea mai frecventa cauza a hematuriei (macroscopica sau microscopica) este infectia urinara (cistita)
-1 din 5 adulti cu hematurie macroscopica si 1 din 12 adulti cu hematurie microscopica sunt diagnosticati ulterior cu tumora la nivelul tractului urinar
-hematuria la copii apare cel mai adesea in context infectios (nefrite) si foarte rar in context tumoral
-unele medicamente (de exemplu, rifampicina, nitrofurantoina) si alimente (de exemplu sfecla rosie) pot colora urina in rosu.

In ce consta examinarea pentru hematurie

 

-o sa va fie adresate intrebari in legatura cu simptomatologia recenta, medicatia prescrisa, consumul de tutun, expunerea la substante chimice industriale, un posibil tratament anticoagulant/antiagregant pe care il urmati precum si dozele medicatiei.
-se fectueaza un examen clinic general, tuseu rectal, tuseu vaginal.
-sumar de urina, urocultura
-in cazul tratamentului antiagregant/anticoagulant se poate efectua o coagulograma.
-investigatiiimagistice (ecografie abdominala, CT abdomen-pelvis, RMN)
-evaluare uretro-cistoscopica(rgida sau flexibila), Ureteroscopie (semirigida sau flexibila)
-citologie urinara

Care poate fi cauza hematuriei

 

-jumatate dintre pacientii cu hematurie macroscopica vor avea o cauza identificabila, la cei cu hematurie microscopica este identificata o cauza doar in 10%. Desi exista multiple cauze pentru hematurie, cel mai adesea este cauzata de: infectia urinara, formatini tumorale la nivelul tractului urinar (vezica, prostata, ureter, rinichi),traumatisme ale tractului urinar,litiaza urinara, tulburari ale coagulograme.

De retinut

 

Hematuria asociata unei infectii urinare remite la administrea de antibiotic, corectarea coagulogramei intr-unsupradozaj de anticoagulant duce la remisia hematuriei.

Prezenta hematuriei nedureroase, recurente necesita investigatii suplimentare, suspicine de malignitate.