Select Page

Ureteroscopie flexibilă – Litotritie laser Holmium 

Tratamentul calculilor renali

Ce implică procedura de ureteroscopie flexibilă?

Intervenția se realizează în anestezie generală (pacientul doarme în timpul interveției) sau loco-regională (rahianestezie – “în coloana”).

Procedura începe cu o cistoscopie rigidă pentru a identifica orificiile ureterale din interiorul vezicii urinare. Apoi se plasează un fir ghid hidrofilic în interiorul ureterului, iar pe acesta se montează o teacă de acces ureteral. Prin intermediul acestei teci obținem un acces facil cu ureteroscopul flexibil în rinichi.

După ce identificăm pietrele, le spargem cu ajutorul unui Laser Holmium, care emite o energie pulsatilă ce fragmentează calculul. Laserul Holmium poate fi setat în 2 moduri : “fragmentare” în urma căruia rezultă fragmente de câțiva milimetri ce sunt extrase cu niște instrumente speciale (coșulețe) și “dusting” din care rezultă nisip ce se elimină spontan prin urină fără ca pacientul să acuze dureri sau alte simptome.

La finalul intervenției plasăm sau nu, în funcție de aspectul interior al ureterului, un stent (tub) ureteral pe care pacientul îl va menține 1-2 saptămâni.

 

Recuperarea după ureteroscopie flexibilă

Postoperator, pacientul va sta în pat, în salon, câteva ore până va trece efectul anesteziei.

Avantaje de care beneficiați în cadrul acestei proceduri:

 • Prin intermediul ureteroscopiei flexibile se poate ajunge la orice piatră din sistemul urinar.
  Pacientul stă în spital un timp scurt (1 zi).
 • Recuperare rapidă (pacientul se poate mobiliza la câteva ore după intervenție, după ce a trecut efectul anesteziei).
 • Folosim orificii naturale de acces (prin intermediul uretrei), astfel încât pacientul nu are nici o tăietură/incizie.

Câteva date despre litiaza renală

Pietrele la rinichi sunt relativ frecvente. Acestea sunt identificate la 8% dintre pacienții examinați prin diverse procedee de imagistică (unul din 12 care efectuează un CT) incidența a crescut constant de la începutul secolului XX. Unul din 11 persoane (9%) va avea simptomatologie de colică reno-ureterală în timpul vieții. Bărbații sunt afectați puțin mai des decât femeile, cu risc mai mare la caucazieni decât în alte grupuri etnice. Incidența maximă pentru prima colică este situată în jurul vârstei de 45 de ani.

Semnele și simptomele la pacienții cu litiază renală pot include:

 • fără simptome – dacă o piatră este localizată în rinichi, este posibil să nu producă simptome și poate fi identificat întâmpltor (de obicei, pe o radiografie sau ecografie abdominală efectuată dintr-un alt motiv);
 • durerea în coapsă (flancul);
 • sânge în urină (hematurie) – cel mai adesea microscopică;
 • infecție în urină – pietrele sunt un factor de risc cunoscut pentru infecția urinară;
 • colică renală.

Când o piatră se deplasează prin ureter (tubul care transportă urina de la rinichi la vezică), puteți suferi o durere severă (cunoscută sub denumirea de colică reno-ureterală) se asociază adesea cu greață și vărsături. De obicei, acesta începe în coapsă și poate să radieze până la nivelul bustului sau a testiculelor / labiilor, pe măsură ce piatra se deplasează.

Atunci când piatra se apropie de vezica urinară, este posibil să aveți o senzație de a urina permanent deși vezica este goală; acest lucru se datorează faptului că piatra irită baza vezicii și “o înșală” în a gândi că este plină. O piatră în această poziție poate provoca, de asemenea: usturime la urinat, durere în vârful penisului, sânge în urină.

Ce ar trebui să fac dacă cred că am pietre?

– simptomele de mai sus nu sunt specifice pietrelor la rinichi. Simptome asemănătoare pot fi cauzate de probleme cu spatele sau coloana vertebrală și cu alte condiții urologice sau non-urologice, dacă aveți oricare dintre aceste simptome, ar trebui să vă aranjați o întâlnire cu medicul de familie sau un consult urologic.

-colica reno-ureterală necesită adesea evaluare medicală de urgență, astfel încât să puteți obține o ameliorare adecvată a durerii (care poate necesita tratament injectabil) și imagistică urgentă (ecografie, radiografie, CT). Identificarea și măsurarea dimenisunilor pietrei este importantă în decizia terapeutică.

-colica renală pe rinichi unic (funcțional, chirurgical) necesitaă evaluare de urgență, poate să se asocieze cu absența urinii (anurie), creșterea probelor de funcție renală.

Există mai multe tipuri de piatră, grupate în funcție de compoziția lor biochimică:

Pietre pe baza de calciu (60 până la 80% din total)
Pietrele pe bază de calciu sunt cele mai comune și includ pietrele de oxalat de calciu și pietrele de fosfat de calciu. Pietrele de calciu sunt de obicei un amestec de amandouă, dar sunt în mare parte făcute din oxalat de calciu (cea mai comună piatră).

Pietrele Struvit (10-15% din total)
Acestea sunt, de asemenea, cunoscute ca pietre de infecție, sunt fabricate din calciu, magneziu și fosfat de amoniu. Ele sunt mai frecvente la femei datorită asocierii lor cu infecția urinară. Infecțiile cu anumite bacterii transformă ureea (un produs rezidual în urină) în amoniac; urina devine alcalina și permite fosfatului de calciu să cristalizeze, astfel încât se dezvoltă pietre foarte mari (calculi caraliformi), umplând uneori întregul rinichi.

Pietrele de acid uric (5 până la 10% din total)
Acestea tind să aibă o suprafață netedă și o culoare aurie. Se formează în urina acidă și sunt comuni în cazul persoanelor care consumă o dietă bogată în proteine animale. Acestea sunt, de asemenea, observate la pacienții cu sindrom metabolic a căror urină tinde să fie neobișnuit de acidă.

Pietrele cu cistină (1% din total)
Cistinuria este o afecțiune ereditară cauzată de un defect genetic. Desi rare, provoacă pietre la pacienții tineri. Pietrele de cistină recidivează adesea și au nevoie de ingrijire multidisciplinară, nu numai pentru a trata pietrele, ci și pentru a preveni formarea altor pietre.

Altele (1% din total)
Alte tipuri de piatră sunt rare. Unele medicamente pot provoca formarea de cristale în urină, care apoi cresc în pietre.

 

Investigațiile efectuate în suspiciune de litiază urinară

 • anamneza și examen obiectiv;
 • analize de sânge și urină;
 • imagistică medicală (Rx, ecografie abdominală, CT, RMN).

Ce tratamente sunt disponibile pentru pietrele la rinichi?

Opțiunile de tratament variază de la simplă observare cu imagistică repetată, prin tratamente minim-invazive (cum ar fi litotripsia cu ultrasunete) până la intervențiile chirurgicale. Chirurgia deschisă este rareori necesară în zilele noastre.

Pietrele mici din rinichi, găsite “din întâmplare”, au nevoie de tratament numai dacă se măresc sau produc simptome. Tratamentul activ este recomandat pentru pietrele care:

 • provoacă simptome supărătoare (în special durere);
 • provoacă blocarea rinichiului;
 • provoacă infecții (mai ales când sunt asociate cu blocarea rinchiului);
 • sunt asociate cu o problemă anatomică (malformație)

Opțiunile de mai jos rezumă tratamentele pe care urologul le poate lua în considerare. Acestea pot fi utilizate singure sau în combinație.

1. Tratamentul conservator.
2. Litotritia cu unde de șoc extracorporeal (ESWL).
3. Introducerea stentului ureteral.
4. Nefrostomia percutanată.
5. Ureteroscopia rigidă și fragmentarea pietrei.
6. Uretero-renoscopia flexibilă cu fragmentar laser Holmium / Thulium Fiber Laser
7. Nefrolitotomia percutanată (NLP).
8. Chirurgie deschisă sau laparoscopică.

Articol revizuit de catre Dr. Marcel Rad, medic specialist urolog

[ea_bootstrap scroll_off='true']