Select Page

Instilații vezicale – imunoterapie BCG

Ce implică procedura?

Instilaţii cu un medicament imunoterapeutic (BCG) în cazurile de cancer vezical agresiv sau recurent care nu a invadat întregul perete vezical. Acestea se efectuează introducând un cateter (tub de plastic) în vezica urinară prin uretră (conductul urinar).

 

Ce alternative există?

  • Cistoscopie repetată – cu cauterizare electrică sau cu laser pentru orice tumoră găsită.
  • Chimioterapie intravezicală – instilaţii cu medicament antitumoral introdus în vezică ( Mitomycin C sau Epirubicin).
  • Extirparea chirurgicală a vezicii (cistectomie radicală) – cu deviere urinară sau reconstrucţia vezicii.
  • Chimioterapie sistemică – medicamente antitumorale puternice prescrise de oncolog sub formă de tablete şi/sau injecţii.

 

Cum se desfăşoară ziua procedurii?

Cu 6 ore înainte de fiecare tratament trebuie să limitaţi ingerarea de fluide. La clinică vi se va cere să urinaţi, iar urina respectivă va fi testată pentru depistarea infecţiilor. În cazul în care testul sugerează existenţa unei infecţii, se va trimite la laborator o mostră şi în funcţie de simptome, este posibil ca tratamentul cu BCG să fie amânat până după terminarea tratamentului cu antibiotice. În cazul în care analizele de urină sunt bune, urologul (sau un membru din echipa sa) va face o scurtă examinare a istoricului şi a medicaţiei dumneavoastră şi vă va explica din nou în ce constă procedura pentru ca dumneavoastră să vă daţi consimţământul. Pentru primul tratament ar fi bine să alocaţi în jur de 3 ore, după aceea, tratamentele vor dura aproximativ 30 de minute.

Detalii despre procedură

  • se curăţă zona genitală cu o soluţie antisepticăşi se introduce în uretră un gel antiseptic care conţine un anestezic local.
  • se introduce apoi un cateter subţire în vezică.
  • se instilează prin cateter aproximativ jumătate de măsură (jumătate de cană) de preparat BCG.
  • se scoate cateterul din vezică.
  • vi se va cere să nu urinaţi în următoarele două ore pentru a permite medicamentului să acţioneze pe întreaga zonă a vezicii.
  • la prima întâlnire, pacientul rămâne la clinicăpentru prima urinare, dar pentru celelalte şedinţe de tratament se poate merge acasă după două ore.
  • în primele şase ore după tratament, se recomandă să urinaţi din poziţia şezut pentru a minimiza riscul de stropire cu urina care conţine bacterie vie.
  • trebuie să turnaţi în toaletă înălbitor menajer nediluat (o cantitate egală cu cantitatea de urină eliminată) şi să îl lăsaţi să acţioneze 15 minute înainte de a trage apa.
  • trebuie să beţi multe lichide (doi trei litri) în primele zile după tratament.

Prima serie de tratamente săptămânale se numeşte serie de inducţie şi durează şase săptămâni, apoi veţi începe un program de tratament de întreţinere care durează un an şi care presupune o serie de trei instilaţii săptămânale la fiecare trei, şase şi 12 luni şi o cistoscopie înainte de fiecare dintre acestea. După aceea, este posibil să vi se recomande tratamente adiţionale la fiecare şase luni până la trei ani.  Motivul principal pentru care pacienţii nu reuşesc să termine întreaga serie de tratament îl constituie efectele secundare sau recidivarea cancerului vezical.

 

Procedura implică efecte secundare?

Mai jos sunt trecute posibilele efecte secundare şi rata riscului de apariţie. Unele dintre ele se rezolvă de la sine  sau sunt reversibile, altele nu. Nu am trecut aici, individual, efectele secundare foarte rare (care au loc la mai puţin de 1 din 250 de pacienţi). Impactul acestor efecte secundare poate varia foarte mult de la pacient la pacient, însă aceste riscuri vă pot fi prezentate individual de către medicul dumneavoastră.

Efecte secundare                         Risc
Infecţie urinară care înseamnă de obicei amânarea următoarei doze de BCG – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Disconfort la nivelul vezicii – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Simptome asemănătoare celor de gripă care pot persista două trei zile – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Hematurie (sânge în urină) – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Reziduuri/detritusuri în urină – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Nevoia urgentă de urinare şi urinare mai frecventă (durează până la trei zile) – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Imposibilitatea de a face un tratament complet din cauza disconfortului vezical – la 1 din 2 & 1 din 10 pacienţi
Apariţia unei stricturi uretrale (îngustrare a conductului urinar) după utilizarea repetată a unui cateter – la 1 din 10 & 1 din 50 pacienţi
Inflamaţii care pot afecta diferite părţi ale corpului (ficat, articulaţii şi fundul de ochi) – la 1 din 10 & 1 din 50 pacienţi
Durere persistentă sau severă după tratament (care uneori duce la extirparea vezicii) – la 1 din 50 & 1 din 250 pacienţi
Infecţie generalizată (şi gravă) cu bacteria BCG care necesită tratament în spital cu antibiotice puternice. Aceasta nu este TBC şi nu există riscul de a vă infecta cu TBC în urma tratamentului – la 1 din 50 & 1 din 250 pacienţi

 

La ce trebuie să se aştepte pacientul când ajunge acasă?

  • veţi primi o copie cu detaliile tratamentului pentru medicul dumneavoastră curant.
  • dacă este necesar, vi se va elibera o reţetă pentru antibiotice sau alte medicamente.
  • în următoarele zile, înainte de fiecare urinare trebuie să vă spălaţi pe mâini şi zona genitală (vă recomandăm ca la fiecare vizită pentru tratamentul la clinică, să aveţi o borsetă pentru lucrurile ce ţin de toaleta personală).
  • evitaţi contactul sexual cel puţin 24 de ore după fiecare tratament, pentru că acesta poate fi inconfortabil.
  • pe perioada unei serii de tratament şi o săptămână după aceea, se recomandă utilizarea prezervativului pentru contactul sexual.
  • dacă fumaţi, trebuie să renunţaţi la acest obicei pentru că fumatul favorizează recidiva cancerului vezical).

Dacă bănuiţi că aveţi o infecţie urinară (durere la urinare, urinare mai frecventă sau urină urât mirositoare) sau dacă apare febră mare însoţită de cefalee (dureri de cap), trebuie să vă adresaţi medicului imediat şi să faceţi tratament cu antibiotic.

 

Informaţii generale referitoare la procedurile chirurgicale

Înainte de procedură

Trebuie să-i anunţaţi pe medici în cazul în care aveţi:

  • un implant (stent, înlocuire de articulaţie, pacemaker, valvă cardiacă, grefă de vas de sânge).
  • luaţi în mod regulat antiagregante plachetare (medicamente pentru subţierea sângelui: warfarină, aspirină, clopidogrel, rivaroxaban sau dabigatran).
  • sunteţi infectat cu MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la Meticilină) sau aţi avut o astfel de infecţie.
  • risc crescut de noua variantă a CJD (boala Creutzfeldt-Jakob)(dacă aţi avut  un transplant de cornee, transplant  de dura mater sau vă aflaţi sub tratament cu hormoni de creştere).

Veţi primi toate informaţiile referitoare la lucrurile la care trebuie să fiţi atent după ce mergeţi acasă, precum şi datele de contact ale clinicii în cazul în care apare vreo problemă.

Fumatul şi procedura

Deoarece anestezia este locală, renunţarea la fumat nu are efect direct asupra siguranţei procedurii, însă fumatul cauzează cancer de tract urinar, precum şi recidiva sau progresia cancerului existent. Se recomandă insistent ca pacienţii cu cancer vezical să renunţe la fumat.

Condusul după procedură

Dumneavoastră vă revine răspunderea să vă asiguraţi că sunteţi apt pentru a conduce după o intervenţie chirurgicală.

[ea_bootstrap scroll_off='true']