Valoare PSA crescută
Dacă aveți un PSA crescut sau vi s-a spus că prostata are modificări la tuseul rectal, trebuie să vă adresați medicului urolog pentru mai multe sfaturi.
Ce ar trebui să fac dacă am un PSA crescut?
PSA (antigenul prostatic specific) este o proteină cu moleculă mică care este eliberată din glanda prostatică în sânge. Pe măsură ce îmbătrâniți, prostata se mărește lent și PSA crește treptat. Cu cât este mai mare prostata, cu atât este mai mare PSA. Cancerul de prostată devine și mai frecvent odată cu creșterea vârstei. Până la vârsta de 90 de ani, aproape toți bărbații vor avea zone microscopice de tumori în prostată. Aceasta nu înseamnă că au cancer de prostată activ. Mulți bărbați în vârstă trăiesc o viață normală fără a fi nevoie să fie tratați pentru aceste tumori “incidentale”. Doar investigațiile urologice detaliate pot determina dacă un cancer de prostată este “incidental” (care nu necesită tratament) sau “semnificativ” (care necesită tratament activ).
Ce înseamnă un PSA crescut ?
- PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostată; nivelurile crescute pot fi de asemenea cauzate de inflamație, extindere benignă sau intervenție chirurgicală anterioară.
- În cazul în care nivelul PSA este ridicat se poate repeta analiza pentru a vă asigura că valoarea este încă peste limitele normale înainte de a efectua alte investigații.
- La un PSA între 3 și 10, doar 20% dintre bărbați au cancer de prostată la biopsie.
- Niveluri mai ridicate de PSA fac cancerul de prostată mult mai probabil (50% șansa cu un PSA mai mare de 10).
- Dacă există suspiciuni ridicate de cancer de prostată pe baza testelor de sânge, în mod normal, veți fi sfătuit să efectuați o biopsie prostatică.
- Chiar biopsiile negative nu exclud întotdeauna cancerul de prostată; pot fi necesare biopsii suplimentare dacă valoarea PSA rămâne ridicată sau crește odată cu trecerea timpului.
- Incă nu este cunoscut cu certitudine cel mai bun mod de tratare a cancerului de prostată în faza incipientă.
La ce ar trebui să mă aștept când solicit consult urologic?
Istoric, examinare și teste suplimentare
Medicul vă va evalua în mod normal starea generală de sănătate, va examina prostata (prin tuseu rectal) și vă va întreba dacă aveți orice simptomatologie prostatică. Poate fi aranjat și un alt test de sânge, pentru a măsura raportul PSA liber (free)/total. Bilanțul investigațional se completează cu analiza funcție renală, funcție hepatică, hemoleucograma.
Teste noi pentru cancerul de prostată, despre care se crede că sunt mai specifice (de exemplu, PCA3-Prostate cancer antigen 3).
Ce se întâmplă în continuare?
Dacă valoarea PSA rămâne ridicată sau medicul dumneavoastră suspectează că prostata are modificari la tuseul rectal se recomndă o evaluare urologică de specialitate.
Pe baza acestei evaluări, vi se recomandă să efectuați în continuare:
- RMN de pelvis;
- biopsie prostatică tranrectala (ecoghidata);
- biopsii transperineale ecoghidate de prostată – acestea se efectuează în mod obișnuit sub anestezie generală, astfel că vi se va cere să participați separat pentru o evaluare pre-operatorie.
Ce este imagistica prin rezonanță magnetică multiparametrică (RMN-mp)?
Aceasta este o tehnică de scanare relativ nouă, care utilizează câmpuri magnetice puternice și radiații pentru a produce o imagine detaliată a prostatei. Radiologii experimentați pot examina aceste imagini și pot vedea dacă există zone suspecte în cadrul prostatei care pot fi cancer de prostată; orice zonă anormală poate fi apoi vizată de o biopsie de prostată. Dovezi recente sugerează că RMN-mp poate fi util în special în identificarea cancerului de prostată cu risc ridicat (semnificativ). Este important de reținut totuși că unele tipuri de cancer de prostată (inclusiv cancerele cu risc scăzut) nu sunt vizibile la scanările RMN. Urologul dvs. va discuta despre situația dvs. individual cu dumneavoastră și vă poate aranja să efectuați un RMN-mp înainte de a organiza o biopsie de prostată.
RMN-mp poate fi efectuat ca o investigație de stadializare după o diagnosticare a cancerului de prostată.
Ce se întâmplă odată ce biopsiile au fost efectuate?
Ar putea dura până la doua săptămâni până la obținerea rezultatele finale ale biopsiilor de prostată. Biopsiile sunt analizate sub microscop pentru a determina prezența cancerului de prostată.
Dacă rezultatele biopsiilor de prostată sunt negative
În mod normal, veți fi informat despre tratamentul oricărui simptom prostatic pe care îl aveți și urologul vă va recomanda să efectuați analiza PSA peste 6 luni. Dacă nivelul PSA rămâne ridicat sau crește odată cu trecerea timpului, vi se recomandă să efectuați biopsii repetate sau să efectuați biopsii sub anestezie generală (biopsii de saturație). O tehnică nou apărută permite suprapunerea imaginilor de la RMN-mp peste imaginile ecografice pentru a crește rata de succes a biopsiilor.
Dacă rezultatele biopsiilor de prostată sunt pozitive
Urologul dvs. va discuta cu dumneavoastra despre stadializare cancerului de prostată:
Pentru a evalua extensia cancerului de prostată, urologul dvs. poate aranja o examinare CT, o examinare RMN sau o scintigramă osoasă (scanare osoasă). Împreună cu gradul Gleason găsit pe biopsii, acestea vor determina ce tratament este necesar.
Urologul vă va ajuta să decideți dacă tratamentul prin intervenție chirurgicală, blocada hormonală, chimioterapie sau radioterapie este cel mai bun pentru dumneavoastră.
Dacă prezintă un risc scăzut de progresie, poate fi mai potrivit ca cancerul dumneavoastră să fie monitorizat îndeaproape și tratat numai dacă există semne de progresie (supraveghere activă).