Select Page

Noduli testiculari

Ce trebuie să fac dacă am un nodul testicular?

Dacă simțiți un nodul în interiorul scrotului (nu la nivelul pielii scrotului), ar trebui să contactați medicul urolog.

Pentru palparea unui nodul testicular, cel mai benefic este in stare de relaxare (ex. după duș sau baie). Acest lucru se face stând în fața oglinzii și ținând fiecare testicul între degete, palpând testiculul și structurile adiacente.

noduli testiculari

Date despre nodului testicular

  • Cele mai multe formațiuni tumorale la nivelul scrotului sunt benigne și nu ar trebui să constituie motive de îngrijorare;
  • Formațiunile tumorale benigne de la nivelul scrotului necesită tratament doar dacă produc simptome semnificative (ex. durere);
  • O ecografie simplă poate diferenția între formațiunile tumorale benigne și maligne;
  • Dacă nodului este atașat la suprafața testiculului, este probabil benign;
  • Daca un nodul este în interiorul testiculului, sunt șanse de 90% să fie cancer testicular;
  • Cancerul testicular este tumora cel mai des întâlnită la bărbații cu vârste între 20-50 ani;
  • Deși cancerul testicular este rar la bărbații peste 50 ani, anumite forme pot apărea și la vârstă înaintată și trebuie întotdeauna să cereți sfatul medicului urolog;
  • Diagnosticul precoce și tratamentul precoce duce la vindecare în peste 95% din cazuri, chiar dacă tumora a diseminat în afara testiculului.

La ce să mă aștept dacă merg la un consult?

1. Istoricul medical – medicul urolog va trece în revistă istoricul dumneavoastră medical, insistând asupra unor posibile traume sau infecții la nivelul testiculului. Comunicați-i medicului urolog toate operațiile de la nivelul testiculului, în special cele pentru testicul necoborât în scrot. Spuneți medicului dacă ați avut vasectomie în antecedente.

2. Examen obiectiv – se va face un examen obiectic complet, incluzând examinarea scrotului, abdomenului și a nodulilor limfatici. De asemenea, vi se va măsura tensiunea arterială.

3. Analize de laborator

  • Analize de sânge – funcția renală, funcția hepatică, hemoleucogramă;
  • Markeri tumorali – dacă medicul urolog ridică suspiciunea de cancer testicular, se vor face câteva analize specifice din sânge pentru anumiți markeri tumorali (alfa fetoproteină, beta HCG, LDH);
  • Alte analize specifice – ecografia pentru a identifica unde este nodului și proximitatea față de testicul. În funcție de rezultatul ecografiei, se poate cere un computer tomograf toracic și abdominal.

Care sunt cauzele nodulului testicular?

Formațiunile tumorale de la nivelul scrotului sunt de obicei chistic (pline cu lichid), inflamatorii sau solide. Examenul obiectiv și ecografia pot face diferența între ele.

Leziunile chistice – sunt cel mai des întâlnite și sunt produse de un hidrocel (lichid în jurul testiculului), un chist la nivelul epididimului sau de vene varicoase deasupra testiculului (varicocel). Toate aceste afecțiuni sunt benigne și necesită tratament doar dacă produc simptome semnificative.

Leziunile inflamatorii – infecția epididimului (în urma actului sexual sau secundară infecției), tosiunea testiculului (de obicei la copii sau infecția testiculului (oreon) sunt cele mai întâlnite cauze ale inflamației testiculare.

Leziuni solide – leziunile solide includ tuberculoza și sifilisul (rare astăzi), un granulom spermatic sau nodul ( de obicei după o vasectomie) sau inflamația cronică a epididimului. Dacă nodulul este in interiorul testiculului, poate fi o tumoră testiculară.

Hernia – o hernie inghinală se poate extinde spre testicul, dar simpla examinare arată faptul că formațiunea tumorală nu aparține de scrot. Urologii nu tratează hernia, dar vă va recomanda un consult chirurgical.

noduli testiculari 1
noduli testiculari 2
noduli testiculari 3

Care este tratamentul unui nodul testicular?

1. Formațiunile chistice (conținut lichidian) – cura chirurgicală a hidrocelului, excizia unui chist epididimar, chirurgical deschisă, laparoscopică sau embolizarea sunt proceduri ce pot fi efectuate în cazul formațiunilor chistice cu simptomatologie semnificativă. Dacă simptomatologia nu este prezentă, nu este necesar tratamentul.

2. Formațiunile inflamatorii – tratamentul epididimitei este constituit din antibioterapie. Implicarea testiculară a oreonului nu necesită tratament specific în afară de antialgice. Suspiciunea de torsiune testiculară necesită internare și explorare chirurgicală de urgență.

3. Cancerul testicular – dacă aveți tumoră testiculară confirmată, va fi nevoie de excizia testiculului afectat cât mai repede posibil. În aceeși operație sau mai târziu poate fi montată o proteză testiculară (testicul artificial).

4. Tratamentul radioterapic sau chimioterapic este ales în funcție de rezultatul histopatologic, al analizelor markerilor tumorali din sânge și al computerului tomograf. Dacă vi s-a efectuat o intervenție chirurgicală, postoperator veți fi luat în evidență pe termen lung de către un medic oncolog.

5. Alte leziuni solide – tuberculoza și sifilisul sunt rar observate în zilele noastre și sunt tratate cu antibiotice adecvate. Granulomul spermatic la nivelul epididimului poate fi rezecat dacă devine incomfortabil pentru pacient, dar nu necesită întotdeauna tratament.

[ea_bootstrap scroll_off='true']