Select Page

Fimoza

La adulți fimoza nu produce simptome de cele mai multe ori. Afecțiunea este mai evidentă în timpul erecției sau actului sexual.

Ce știm despre fimoză?

  • În cazul celor mai mulți copii, prepuțul nu poate fi tras înapoi inainte de vârsta de 5 ani; la unii, acest lucru nu are loc până la vârsta de 10 ani;
  • Lezarea sau infecția prepuțului poate contribui la formarea fimozei;
  • Balonizarea prepuțului apare la cei cu fimoză, dar poate apărea și la copiii cu prepuț normal;
  • Fimoza poate interfera cu pasajul normal al urinii și în cazuri severe produce retenție acută de urină;
  • Fimoza poate favoriza dezvoltarea de tumori peniene; tumorile peniene nu apar niciodată la pacienții circumciși.

La ce să mă aștept dacă merg la medic?

Evaluarea fimozei include:

  1. Istoricul medical – medicul urolog vă va întreba daca ați suferit vreo leziune sau infecție la nivelul penisului; urologul va evalua de asemenea efectul fimozei asupra activității sexuale.
  2. Examenul obiectiv – include examinarea penisului și a prepuțului; la unii pacienți afecțiunea poate fi cauzată de un fren prepuțial scurt mai degrabă decât fimoza.
  3. Analize de laborator
    • Analize de sânge – este importantă excluderea unui diabet zaharat prin măsurarea glicemiei;
    • Analize din urină – testarea urinii pentru a exclude o infecție;
    • Alte analize specifice – secreție de la nivelul prepuțului pentru cultura bacteriană.

Care este cauza fimozei?

La copii, fimoza este de obicei congenitală, dar la adulți este produsă de o afecțiune numită balanitis xerotica obliterans (lichen scleros). Nu știm care sunt cauzele lichenului scleros.

Care este tratamentul fimozei?

  1. Măsuri generale
  • Evitarea întinderii zonei de fimoză – de evitat! Nu există evidențe că întinderea zonei de fimoză duce la vindecare și poate duce la lezarea și cicatrizarea prepuțului. Acest lucru poate înrăutăți o fimoză, care va necesita tratament chirurgical;
  • Crema cu steroizi poate înmuia prepuțul dacă cicatricea/leziunea este de grad mediu;
  • Antibioterapia este necesară dacă există evidențe de infecție;
  • Folosirea unui prezervativ în timpul actului sexual poate favoriza un comfort suplimentar la nivelul penisului.
  1. Chirurgical – circumcizia este tratamentul principal dacă fimoza este cauzată de lichenul scleros. Această operație este una dintre cele mai vechi operații din istorie, amintită încă din antichitate.
  1. Plastia de prepuț – este eficientă la copii cu fimoză congenitală. Unele incizii sunt realizate la vârful prepuțului pentru a expune glandul penian; prepuțul trebuie retractat regulat până la vindecare completă. Plastia de prepuț are un rol limitat la adulți și nu este eficientă la cei cu fimoză severă datorată lichenului scleros.
  1. Frenuloplastia – este cea mai bună opțiune în cazul fimozei datorate unui fren prepuțial scurt; un fren scurt poate fi asociat cu cicatrici la nivelul prepuțului; de aceea circumcizia este necesară la unii pacienți.
  1. Rezecția parțială a prepuțului nu este recomandată; cicatriciile pot reapare la nivelul prepuțului restant și aspectul, în special în timpul erecției, nu este acceptat de către pacienți.
[ea_bootstrap scroll_off='true']